Als zelfbouwer spendeer je een ganse tijd in het uitdenken en plannen van je project. Hoe zorg ik er voor dat mijn verharding goed, degelijk & correct wordt aangelegd?
Doorgaans ga je ten rade op het internet of ga je ten rade bij kennissen die je voor zijn gegaan. De kans is groot dat je verschillende info en soms tegenstrijdige info terugvindt.
Wij zijn fan van zelfbouw!
Fundament is fan van zelfbouw, want het blijft toch altijd heel spannend! Wist je dat Fundament je begeleidt van A tot Z, je kan ter plaatse kan ondersteunen in de aanleg van jouw tuinproject?
Wil je graag meer informatie, hoe we jouw project mede tot een goed kunnen brengen?
In deze blog probeert Fundament je een leidraad te geven over de opbouw van de fundering en de verschillen in opbouw en bouwmateriaal.
De verschillen in opbouw: Water doorlaatbaar of niet-waterdoorlaatbaar
Waterdoorlaatbaar:
Bij iedere fundering ga je van start met het plaatsen van een geotextiel, deze voorkomt dat de ondergrond gaat mengen met de fundering
- Vervolgens komt er een laag met betonpuin - reken hiervoor ten minste 15cm om zo een solide basis te creeëren. Bij hoogtes van >10 cm is het aangeraden om de betonpuin in lagen aan te brengen in hoogte van max. 10cm en daartussen aan te trillen met een trilplaat

Wil je graag een trilplaat huren aan een voordelig prijs? Dit kan via Fundament!
TIP I: Fundament heeft een voorkeur aan betonpuin om dit op langer termijn een solide basis vormt als fundering daarnaast zal de fractie niet op lange termijn verbrijzeld worden door het gewicht van het verkeer (bv. Gebroken snelbouwers kunnen op lange termijn verzakkingen veroorzaken
TIP II: indien mogelijk kies voor een betonpuin 4-20 (zonder nulfractie) - nulfractie kan namelijk ervoor zorgen dat de fundering gaat dichtslibben en dus op lange termijn niet meer waterdoorlaatbaar is.
- Vervolgens zal je de porfier aanbrengen, dit in een dikte van 1 tot max. 2 cm. Hou er rekening mee dat je er best voor zorgt dat de laag porfier niet dikker is dan 2 cm aangezien dit de duurzaamheid van je oprit negatief kan beinvloeden
- Breng nu de straatlaag; kies uit:
- Een waterdoorlaatbare beton- of kleiklinker (+/- 8 cm hoogte)
- Grindstabilisatie mat gevuld met grind (+/- 6cm hoogte)
- Grasdallen
TIP: in total reken je +/- 25 cm aan totale oprit opbouw. Afhankelijk van de hoogte van de straatlaag kan je de funderingslaag dikte aanpassen
Deze blog toont de verschillen in de opbouw van je oprit. Wil je meer details over de uitvoering en aanleg van je water-doorlaatbare fundering lees dan zeker onze blog:
Hoe leg ik een waterdoorlaatbare oprit, pad of verharding aan?
Niet-waterdoorlaatbaar
Bij de aanleg van een niet-waterdoorlaatbare fundering gaan we ook van start met de plaatsing van een geotextiel
- Vervolgens breng je een laag van 10 cm betonpuin aan, hier kan je betonpuin van fractie 0-20 gebruiken
- Tril deze goed aan voor je van start gaat met je volgende laag
- Voer 10 cm stabilise (150kg/m³ cement) aan en tril deze aan
- Met behulp van t-profielen kan je deze vervolgens gaan afreien op de gewenste hoogte
- Breng de straatlaag aan; hier kan je kiezen uit
- Niet waterdoorlaatbare klei of betonklinker
- Platines (opmerking, bij platines of kasseien zal je niet aantrillen en ze in de losse stabilise inkloppen (zie ook de blog:
- Grind of grindstabilisatieplaat

- Kermische tegel of natuurtegel (hier ga je ook niet afreien, en je de tegels in de cement)
TIP: Zorg voor de dubbele verlijming, dit komt de duurzaamheid van je project te goede
Hopelijk bracht deze log je de nodig inzichten over de mogelijk opbouw van je fundering van je verhardingen op je oprit of terras.