Bij de bouw van je droomhuis is er hoogstwaarschijnlijk een kelder of toch ten minste een fundering uitgegraven, dit resulterend in een grote berg grond die naast je huis komt te liggen. Doorgaans blijft deze grond dan nog even liggen tot na de afwerking van je ruwbouw .
Op een dag ben je het beu en wil je graag van de grond af, maar mag dit zomaar? Hoeveel mag ik afvoeren en heb ik hiervoor een technisch verslag voor nodig?
In onderstaande blog gaan we iets dieper in, op de verplichtingen als bouwheer en of deze al dan of niet van toepassing zijn alvorens van start te gaan met de afvoer van je grond.
Wanneer is een technisch verslag nodig bij grondverzet?

Een technisch verslag is vereist in Vlaanderen wanneer er meer dan 250 m³ grond wordt uitgegraven of wanneer de grond als "verdacht" wordt beschouwd vanwege mogelijke verontreiniging. Dit verslag zorgt ervoor dat de kwaliteit van de grond wordt vastgesteld, zodat het veilig kan worden hergebruikt of op een verantwoorde manier kan worden verwerkt.
Het verslag moet worden opgesteld door een erkende bodemsaneringsdeskundige, die de bodemkwaliteit onderzoekt en een officieel document opstelt. Dit document is verplicht voor elk groot bouw- of infrastructuurproject dat aan de voorwaarden voldoet.
Wat omvat een technisch verslag?
Het technische verslag biedt inzicht in de samenstelling van de grond en bepaalt of deze schoon is of verontreinigd. Er worden bodemstalen genomen, die in een laboratorium worden geanalyseerd op de aanwezigheid van vervuilende stoffen. De resultaten bepalen vervolgens wat er met de uitgegraven grond mag gebeuren: hergebruik op een andere locatie of afvoer naar een verwerkingsinstallatie. Het technisch verslag bevat:
- Locatiegegevens van de grond: waar de grond is uitgegraven.
- Bodemstalen en analyseresultaten: een gedetailleerde weergave van de kwaliteit van de grond.
- Classificatie van de grond: of de grond veilig is voor hergebruik of dat er speciale verwerkingsmaatregelen nodig zijn.
Waarom is een technisch verslag belangrijk?

Het opstellen van een technisch verslag is essentieel om te voorkomen dat verontreinigde grond ongecontroleerd wordt verplaatst en andere locaties vervuilt. Dit beschermt zowel de gezondheid van mensen als het milieu. Door te weten welke stoffen er in de grond zitten, kan men zorgen voor een gepaste behandeling van de grond, zoals sanering of veilige opslag.
Uitzonderingen en verantwoordelijkheden
Bij kleinere grondwerken (minder dan 250 m³) en niet-verdachte grond is een technisch verslag niet altijd nodig. Echter, als er verdachte signalen zijn, bijvoorbeeld door historisch gebruik van de locatie, kan een technische beoordeling alsnog verplicht zijn. De verantwoordelijkheid voor het opstellen en voorleggen van dit verslag ligt bij de opdrachtgever van de werken.
Meer informatie is te vinden op de officiële [OVAM-webpagina](https://ovam.vlaanderen.be/wanneer-is-er-een-technisch-verslag-nodig).