Fundament Zelfbouw Gereedschap Laser 01

Hoe zet ik een hoogte uit met een hoogte meter of bouwlaser?

Fundament Zelfbouw Gereedschap Laser 01
Leestijd: minuten

Hoe zet ik de hoogtes uit met een hoogte meter?

Wanneer je zelf aan de slag gaat met de aanleg van een tuin, oprit of terras, is een goede voorbereiding van groot belang. Zoals het cliché vermeldt, een goede voorbereiding is reeds het halve werk en dit geldt dus ook voor het uitzetten van je hoogte.

Door deze correct uit te zetten, zorg je ervoor dat je voldoende hoogte voorziet voor de opbouw van je fundering (hoogte is afhankelijk van bestrating, verkeersbelasting & ondergrond). Daarnaast voorkom je wateroverlast, omdat je voldoende helling (1 à 2 cm per lopende meter) zal meegeven bij het uitzetten van je hoogtes. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.

Benodigdheden

Om de hoogtes nauwkeurig te kunnen bepalen, heb je volgende materialen nodig:

  • Hoogtemeter (of laserwaterpas) – om exacte hoogtes te meten
  • Meter – voor het afmeten van afstanden
  • Bouwtouw – om referentielijnen uit te zetten
  • Potlood – om markeringen aan te brengen
  • Piketten - om bouwtouw aan op te spannen & hoogtes te markeren

Stap 1: Bepaal het referentiepunt

Ga van start met het bepalen van je referentiepunt. Dit is een vast punt op de werf waarvan je alle hoogtes afleidt. 

TIP: Het is aan te raden om een locatie te nemen die niet zal veranderen, zoals een bestaande vloerpas , een dorpel van de woning of een vast punt in de omgeving dat je als nulpunt gebruikt. 

Zorg ervoor dat dit punt correct gemeten wordt en duidelijk aangeduid wordt zodat je steeds terug dit punt kan gebruiken als referentie.

Stap 2: Installeer de hoogtemeter

Om de verschillende hoogtes nauwkeurige uit te zetten kan je een hoogtemeter of laserwaterpas gebruiken. Zorg ervoor date deze meter op een stabiele ondergrond komt te staan en bepaal de hoogteverschillen ten opzichte van je referentiepunt.

  • Voorbeeld: Je hebt oprit van 8 meter lang, klop dan een piket in de grond aan het einde van je oprit (dicht bij het huis = hoogste punt), sla een twee piket in de grond bij de start van de oprit, aangezien de oprit 8m lang is, zal je ervoor zorgen dat je punt aan het begin van je oprit min. 8 cm lager wordt geplaatst.
  • Vervolgens markeer je de hoogtes op de piket (of gebruik je een gekleurde stift of plakband) zodat deze steeds duidelijk zijn tijdens de uitvoering van de werken

Heb je nog nooit met een hoogte meter gewerkt? Lees dan zeker ons blog - Hoe werkt een hoogtelaser/ bouwlaser?

Stap 3: Span bouwtouw

Zodra de hoogtes bepaald zijn, span je bouwtouwen tussen de gemarkeerde punten. Dit helpt om een visuele richtlijn te creëren en zorgt ervoor dat alle elementen mooi op één lijn blijven.

Stap 4: herhaal stap 2 & 3

Vervolgens zal je alle hoogtes uitzetten die op het plan staan, dusdanig dat bv. je oprit mooi visueel in beeld komt en je weet waar exact deze komt te liggen.

Stap 5: Controleer en pas aan indien nodig

Loop alles nog eens na met de  hoogtemeter. Kleine afwijkingen kunnen grote gevolgen hebben, dus dubbelcheck voor je effectief begint met de uitvoeringswerken.

Stap 6: Begin met de grondwerken

Nu de hoogtes correct uitgezet zijn, kan je starten met de grondwerken. Dankzij je voorbereidend werk zal alles mooi op een juiste diepte worden uitgegraven, dit bespaart je niet alleen veel tijd maar ook veel geld aangezien je niet teveel aarde zal moeten afvoeren alsook niet teveel fundering zal moeten aanvoeren.

Succes met je bouwproject

Wil je graag aan de slag? Huur een bouwlaser via Fundament

Nu je weet hoe je de hoogte uitzet, kan je aan de slag met de voorbereidingen van je tuinproject. 

Heb je nog geen bouwlaser? Wist je dat je deze kan huren via Fundament? Neemn gerust een kijkje op onze materiaal pagina.