Fundament 2025 Keermuren grondwerken transport Mar2025

Hoe plaats ik een keermuur? Kan ik dit zelf of besteed ik dit beter uit?

Fundament 2025 Keermuren grondwerken transport Mar2025
Leestijd: minuten

Keermuren: de ruggengraat van een stabiele tuin

In de wereld van tuin- en grondwerken is stabiliteit essentieel. Oneffen terrein, niveauverschillen en hellingen geven een mooie dynamiek aan je tuin omgeving maar kunnen een uitdaging vormen om op elkaar af te stemmen.  NIet gevreest, met de juiste technieken worden ze een troef. Keermuren zijn daarbij onmisbaar. Ze zorgen niet alleen voor een stevige en veilige afbakening, maar bieden ook talloze esthetische en functionele mogelijkheden. In deze blog deel ik mijn ervaring met keermuren en geef ik tips voor wie zelf aan de slag wil.

Waarom een keermuur?

Keermuren worden geplaatst om grond op zijn plaats te houden, bijvoorbeeld bij niveauverschillen in een tuin. Zonder een stevige constructie kan grond gaan schuiven, zeker bij hevige regenval. Een goed geplaatste keermuur voorkomt erosie en verzakkingen en draagt bij aan de duurzaamheid van je tuin.

Daarnaast heeft een keermuur ook een esthetische functie. Hij kan worden ingezet om verhoogde bloemperken te creëren, terrasniveaus af te bakenen of zelfs een zitbank te integreren in het tuinontwerp.

Materialen: beton, L-elementen of natuursteen?

Bij het plaatsen van een keermuur is de materiaalkeuze cruciaal. De drie meest gebruikte opties:

Betonblokken of gestorte betonmuren

Hierboven zie je een foto van ter plaatste gestorte muren, in dit geval organische vormen om te beplanten met groen
Je kiest voor betonblokken of gestorte betonmuren als je een zeer sterke en solide muur wil plaatsen. Gestorte betonmuren verdragen een hoogte belasting. Je kan deze ook mooi afwerken, bekleden met natuurstenen of sierpleister. Zo kan je de betonmuren heel mooi vorm geven. 

L-elementen

L-elementen hebben het voordeel dat ze vlot geplaatst worden. Met de juiste voorbereidigen van de ondergrond creeër stevige constructie die modern & strak ogen. L-elementen zijn geschikt voor opritten, terrasen & tuinzones met lichte belasting. 

Natuursteen of stapelstenen

Een derde optie is het gebruik van natuursteen, pallisade of stapelstenen. Deze moeten stevige verankered worden in een stabilise. Daarnaast is een goede afwatering essentieel. Een natuursteen is een heel decoratief materiaal die zorgt voor een mooie uitstraling. 

De basis: fundering en afwatering

Een veelgemaakte fout bij doe-het-zelvers is het onderschatten van de fundering en afwatering. Een keermuur zonder stevige ondergrond zal op termijn verzakken of scheuren. Afhankelijk van de belasting en bodemsoort wordt een betonnen fundering met wapening aanbevolen.

Afwatering is minstens even belangrijk. Zonder een goede drainage kan water zich achter de muur ophopen, wat zorgt voor druk en uiteindelijk barsten of instorting kan veroorzaken. 

Enkele manieren om dit te voorkomen:

  • Plaatsen van een drainageslang achter de muur
  • Gebruik van grind of steenslag als waterdoorlatende buffer
  • Open voegen of afwateringsbuizen inbouwen in de muur

Zelf plaatsen of een vakman inschakelen?

Keermuren plaatsen lijkt eenvoudig, maar vergt kennis en precisie. Een kleine fout in de fundering of afwatering kan grote gevolgen hebben. Voor kleine decoratieve muren kan zelfbouw een optie zijn, maar bij grotere hoogteverschillen of zware belasting is professionele hulp aangeraden.

Wil je een keermuur laten plaatsen of advies op maat?

 Neem gerust contact op – met de juiste aanpak zorg je voor een duurzame en prachtige oplossing in je tuin!